Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-07@01:14:35 GMT

آشنایی با گاز هلیوم: از تاریخچه تا مشخصات

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۵۵۰۵۸


هلیم دومین عنصر فراوان در جهان است که بعد از هیدروژن، عنوان دومین عنصر سبک در جهان را نیز از آن خود کرده است. هلیوم در بسیاری از مصارف روزمره، در فناوری، پزشکی و حتی در اتومبیل ها وجود دارد، در حالی که نمی توانید آن را ببینید یا بو کنید. در این مقاله به بررسی مشخصات و ویژگی های گاز هلیوم پرداخته ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با ما همراه باشید.

چرا هلیوم برای جهان مهم است؟

دانستن بیشتر در مورد خواص هلیوم، به درک بهتر اهمیت این عنصر برای جهان کمک می کند. علاوه بر این، بسیار مهم است که در مورد تاریخچه این گاز و چگونگی ظاهر شدن مسائل عرضه آن در جنبه های زندگی مدرن، بیاموزیم.

هلیم عنصری گاز شکل با نماد اتمی «He» و عدد اتمی 2 است. نقطه ذوب آن از همه عناصر کمتر بوده و نقطه جوش آن _452 درجه فارنهایت است. حتی با کاهش دما نیز، هلیوم در فاز مایع باقی مانده و تنها با قرارگیری تحت فشار شدید جامد می شود. این ویژگی ها هلیوم را برای برخی از فناوری های جدیدتر مانند مواد ابررسانا ضروری می کند. همچنین آن را به انتخابی مناسب برای استفاده در انواع گاز کالیبراسیون تبدیل نموده است.

گفتیم که اولین گاز سبک در جهان هیدروژن بوده و هلیوم جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. با این حال برای شناور کردن اجسامی مثل بالن و بادکنک در هوا، از هیدروژن استفاده نمی شود. علت این امر، اشتعال پذیری هیدروژن می باشد. همین نکته موجب شده است تا خرید گاز هیدروژن برای شناور کردن اجسام در هوا انتخاب مناسبی نبوده و آن را با هلیوم جایگزین کنند.

تاریخچه کشف هلیوم

هلیوم تا 18 آگوست 1868 کشف نشده بود. یک اخترفیزیکدان فرانسوی به نام پیر ژول سزار یانسن از دستگاه نجومی جدیدی به نام طیف سنج برای مشاهده طول موج های نور استفاده کرد. این دستگاه طیف یا طول موج های نور را به صورت نوارهای رنگی نمایش می داد. یانسن در حین مشاهده نتایج به دست آمده از بررسی نور خورشید با طیف‌سنجی، طول موجی را یافت که با هیچ عنصر دیگری تاکنون در زمین یافت نشده و به شکل یک خط زرد روشن نمود پیدا کرد. یانسن متوجه شد که عنصر جدیدی را کشف کرده است.

اخترشناس دیگر به نام نورمن لاکیر انگلیسی نیز هنگام مشاهده خورشید به نتایج مشابهی دست یافت. هر دو آن ها عنصر هلیوم را مشاهده کرده بودند که لاکیر آن را از کلمه یونانی خورشید نامگذاری کرد.

سرانجام در سال 1882، هلیوم در زمین، در گدازه کوه وزوویوس کشف شد. زمانی که فیزیکدان لوئیجی پالمیری در حین تجزیه و تحلیل گدازه، طیف های زرد روشن را پیدا کرد. بعدها، ویلیام رمزی آزمایشاتی انجام داد که ثابت کرد هلیوم روی زمین وجود دارد. او دریافت که وقتی عنصر رادیوم تجزیه می شود، هلیوم تولید می کند.

منابع هلیوم

هلیوم در هر ستاره ای وجود دارد، در داغ ترین ستارگان بسیار فراوان بوده و از واکنش های همجوشی هسته ای در ستارگان تولید می شود. هلیوم برای اولین بار هنگام مطالعه خورشید کشف شد. این یک عنصر ضروری برای جهان است که در خورشید به وفور یافت می شود.

هلیوم در سیارات دیگر

مطالعه هلیوم به دانشمندان کمک می کند تا نه تنها زمین، بلکه سیارات دیگر را نیز بهتر درک کنند. در منظومه شمسی، دانشمندان هلیوم را در جو سیارات گازی غول پیکر مشتری و زحل کشف کردند. در زحل، نوعی باران هلیوم، مخلوط با هیدروژن مایع، در یک محیط شدید دما و فشار به جو می بارد. دانشمندان فکر می کنند که این «باران» هلیوم به هسته سیاره می رسد. انرژی پتانسیل گرانشی آزاد شده آن ممکن است چیزی باشد که زحل را بسیار درخشان می کند، ویژگی که سال هاست دانشمندان را متحیر کرده است.

مشخصات هلیوم

با گذشت زمان، دانشمندان به خواص بیشتری از هلیوم دست یافتند. مهم ترین مشخصات هلیوم این است که بی رنگ، بی بو و سبک تر از هوا است. به همین دلیل بادکنک های پر شده با گاز هلیوم، در هوا شناور می شوند. از طرف دیگر، محلول نبودن آن در آب نیز مشخصه دیگری است که در نتیجه سبک وزن بودن هلیوم ایجاد شده است.

بی اثر بودن اغلب عناصر در مقایسه با هلیوم مشخص می شود. این گاز از نظر شیمیایی بی اثر در نظر گرفته می شود و تمایلی به واکنش با دیگر عناصر ندارد. هلیم تمایلی ندارد که دو الکترون خود را رها کند و با پوسته الکترونی خود پایدار می ماند. به همین دلیل، هلیوم به همراه نئون، آرگون، رادون و سایر گازهای نجیب جدول تناوبی به عنوان یکی از گازهای نجیب طبقه بندی می شود.

ترکیب شدن هلیوم با سایر عناصر

اخیراً دانشمندان کشف کردند که هلیوم کاملاً بی اثر نیست، همان طور که قبلاً تصور می شد. با کشف کریستال های ساخته شده از عناصر هلیوم و سدیم، محققان دریافتند که هلیوم می تواند با اتم های دیگر ترکیب شود در حالی که الکترون های خود را به اشتراک نمی گذارد. به عبارت دیگر، با اتم‌های دیگر ترکیب می شود اما در این فرآیند پیوندهای شیمیایی ایجاد نمی کند.

در عوض، از اتم های دارای بار مثبت از یکدیگر محافظت می کند و با نیروی دافعه ای که معمولاً آن ها را از هم دور می کند، مقابله می کند. هلیوم و هیدروژن تحت فشار شدیدی که ممکن است در هسته زمین باشد فشرده شده و ترکیبات پایداری را تشکیل می دهند.

هلیوم و ترکیب های گازی

از گاز هلیوم در تولید انواع مخلوط گازی استفاده می شود. این گازها به خوبی در کنار هم قرار گرفته و مخلوط های گازی را تشکیل می دهند که در موقعیت های متنوعی کاربرد دارند. مخلوط های گازی تنفسی غواصی، گازهای کالیبراسیون و ... از جمله مواردی هستند که در آن ها از ترکیب هلیوم با سایر گازها استفاده شده است.

آیا هلیم یک گاز انفجاری است؟

توجه به انفجاری بودن یا نبودن گازها نکته مهمی است که باید در زمان خرید گازها مورد توجه و بررسی قرار بگیرد. گاز هلیوم نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین باید حتما پیش از خرید گاز هلیوم ، پاسخ این سوال را دریابید.

هلیم یک گاز انفجاری نیست. در دسته گازهای غیر قابل احتراق طبقه بندی می شود، به این معنی که هلیوم نمی تواند بسوزد. به شکل مایع بسیار سرد است، آنقدر سرد است که گازهای دیگر را منجمد می کند. با این حال، اگر ظرف آن در معرض گرما قرار گیرد، خود ظرف ممکن است ترکیده شود.

هلیوم مایع زمانی که در آب قرار می گیرد می تواند به شدت بجوشد و این می تواند منجر به فشار زیادی در داخل ظروف شود و خطر انفجار ظروف در اثر فشار را افزایش دهد. با این حال هلیوم به خودی خود منفجر نمی شود.

عواقب استنشاق هلیوم چیست؟

ممکن است صدای طنز شخصی را شنیده باشید که در یک بالون کمی هلیوم تنفس می کند. تنفس هلیوم زیر و بمی صدای انسان را تغییر می دهد و آن را بسیار بلندتر، جیرجیر و کارتونی می کند. مشکل انجام این کار این است که وقتی هلیوم را از بالون تنفس می کنید، در هوا تنفس نمی کنید. بدن انسان برای عملکرد صحیح به تنفس هوا نیاز دارد و اکسیژن را به جایی که در مغز و بدن مورد نیاز است برساند. حتی تنفس مقدار کمی هلیوم می تواند باعث سرگیجه شود. اما همچنین می تواند باعث از دست دادن هوشیاری و خفگی شود. تنفس مداوم هلیوم حتی می تواند منجر به مرگ در اثر بی اکسیژنی شود که به معنی گرسنگی اکسیژن از بدن است.

خرید و فروش گاز هلیوم

کشف هلیوم منجر به نوآوری های بزرگ بسیاری شده است. در نهایت، بسیاری از کاربردهای هلیوم ظاهر شد. در زندگی مدرن، اهمیت هلیوم در حوزه فناوری، پزشکی و تحقیقات بسیار زیاد است. با توجه به این نکته، باید آن را از تامین کنندگان معتبر خریداری نمود.

پارس هوای البرز یکی از مجموعه های بسیار معتبر و با سابقه ای درخشان در این زمینه می باشد که انواع گازهای خالص آزمایشگاهی، صنعتی، مخلوط های گازی و ... را با تضمین کیفیت به مشتریان خود ارائه می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت رسمی پارس هوای البرز مراجعه فرمایید.

منبع: الف

کلیدواژه: گاز هلیوم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۵۵۰۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در زنجان و طارم

سه نماینده استان زنجان در بهارستان با برگزاری انتخابات یازدهم اسفند مشخص شدند و تعیین تکلیف دو نماینده دیگر در حوزه‌های انتخابیه زنجان- طارم و خدابنده به دور دوم کشیده شد و نبی‌الله محمدی و سیدمحمد اسماعیلی در دور دوم انتخابات مجلس به رقابت می‌پردازند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، چند روز دیگر بیشتر تا برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه زنجان و طارم نمانده است، در حوزه انتخابیه زنجان و طارم دو کاندید رقابت می‌کنند و فضای رقابتی بین این دو نماینده حکم‌فرماست، در این گزارش بر آن شدیم تا به معرفی نامزدهای راه پیدا کرده به دور دوم دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در این حوزه انتخابیه بپردازیم.

نبی‌الله محمدی متولد ۱۳۵۷ است، مقطع ابتدایی را در مدرسه اسرافیل گنجی و راهنمایی را در مدرسه حافظ و دبیرستان را در مدرسه قدس زنجان سپری کرد و بعد از گذراندن دوره کارشناسی در ابهر رشته مدیریت دولتی در قزوین را در مقطع ارشد ادامه داد و مقطع دکتری را در دانشگاه آزاد اسلامی علوم تحقیقات تهران در رشته مدیریت دولتی با معدل الف به پایان رساند.

وی تدریس را از سال ۱۳۸۱ به عنوان دبیر در هنرستان‌های کار و دانش هفتم تیر و ابوریحان و خوارزمی شهر خدابنده آغاز کرد و در سوابق کاری‌اش رئیس اداره اداره ورزش و جوانان، رئیس دانشگاه پیام نور دیده می‌شود، سال ۱۳۹۳ از وزارت ورزش و جوانان و دانشگاه پیام نور به دانشگاه آزاد اسلامی منتقل می‌شود و به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه در رشته مدیریت دولتی مشغول امر پژوهش و تدریس است.

ارائه بیش از ۶۰ مقاله علمی در مجلات معتبر علمی داخلی و خارجی با موضوعات مدیریتی و سیاسی و خط مشی‌گذاری و بودجه‌ریزی و تألیف کتاب‌های کارآفرینی سازمانی و مدیریت امور استخدامی با رویکرد راهبردی بخشی از فعالیت‌های علمی وی است، این داوطلب یازدهمین دوره انتخابات حوزه انتخابیه زنجان و طارم در دور اول ۲۶۶۷۰ رأی را کسب کرد.

محمد اسماعیلی، نیز کارشناس علوم سیاسی کارشناس ارشد مدیریت استراتژیک دبیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم رئیس مجمع نمایندگان شمال غرب کشور در مجلس نهم و فرمانده گروهان و جانشین گردان (جانشین شهید حمید باکری) در دوران دفاع مقدس را در کارنامه خود دارد.

وی رئیس ستاد تیپ ٣۶ انصار المهدی استان زنجان، معاون هماهنگ‌کننده سپاه منطقه زنجان، فرمانده ناحیه مقاومت زنجان و جانشین سپاه استان زنجان نیز از دیگر سوابق کاری‌اش است، میزان آرای این کاندید در دور اول ۱۹۱۶۶ بود.

کد خبر 750362

دیگر خبرها

  • روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day
  • قیمت گوشی شیائومی نوت ۱۲ پرو + مشخصات Redmi note 12 pro 5g (۱۷ اردیبهشت)
  • آشنایی با روش‌های درمان زخم بستر در منزل
  • مشخصات یک خودروی جدید ایرانی منتشر شد
  • قیمت آیفون ۱۳ پرو مکس امروز ( ۱۶ اردیبهشت) + مشخصات و دوربین iPhone 13 pro max
  • مشخصات ال۹۰ ایرانی اعلام شد + عکس
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در زنجان و طارم
  • تاریخچه: تیمی که استقلال را دو رقمی کرده!
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد
  • روز یادبود آتش‌نشانان ۱۴۰۳ +تاریخچه و پوستر Firefighters’ Memorial Day